Graviditet og efterfødsel

Graviditet og fødsel er en fantastisk oplevelse og det er vildt at opleve, hvad kroppen kan præstere. Det kan også være hårdt for kroppen at være gravid og føde et barn. Derfor er det vigtigt at du genoptræner især bækkenbunden efter en graviditet. Måske genkender du dig selv i nogle af nedenstående situationer.

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte mig eller booke en tid til undersøgelse og vurdering.

Holdtræning 

Klinikken tilbyder træning både før og efter fødsel. Træningen er på små intime hold. 

Den rette træning kan lindre smerter i graviditeten og hjælpe til, at du er klar til den forestående fødsel. Træning vil også hjælpe dig til hurtigere at komme i fysisk form efter fødslen. Træningen er skånsom med fokus på styrkelse af kroppens stabiliserende muskler og bækkenbunden. Vi arbejder også med vejrtrækning og afspænding. 

Efterfødselstræningen har baggrund i fysiopilates, som er blid træning, der styrker bækkenbund og core. 

Det er muligt at bruge henvisning fra egen læge. 

Holdene er for dig, som fx: 

  • ønsker træning i sidste halvdel af graviditeten
  • måske er sygemeldt/deltidssygemeldt pga. smerter i graviditeten
  • gerne vil forberede din krop på fødslen.
  • gerne vil styrke bækkenbundsfunktionen
  • ønsker blid træning på små hold
  • gerne vil i form efter fødslen og styrke både bækkenbund, mavemuskler og baller

Vi træner med små håndvægte, elastikker og bolde. Alle kan være med, bare man kan komme op og ned fra gulvet.

Træningen foregår i Sundhedshusets Fysioterapi, Ringgade 168, Sønderborg. Ring dertil for priser og tidspunkter: 74 42 80 40

 

Graviditetsmassage

Klinikken tilbyder massage til dig som er gravid og trænger til velgørende og afspændende massage.

Pga. de ændrede forhold i kroppen både fysisk og hormonelt, oplever mange gravide,  at de bliver ømme og trætte i kroppens led og muskler. Her kan massage være dejligt og lindrende.

Klinikken har briks, hvor du som gravid vil kunne ligge på maven.

Graviditet og efterfødsel

Graviditetsrelaterede bækkensmerter

Halvdelen af alle gravide vil opleve smerter fra bækkenets led og muskler i større eller mindre grad i løbet af en graviditet. Graviditetsrelaterede bækkensmerter er ikke farligt hverken for dig eller dit barn, men kan være meget smertefuldt.

Inaktivitet er aldrig behandling. Behandlingen består i vejledning i et aflastende bevægemønster og lette øvelser, som kan styrke eller udspænde vævet. Det kan også være manuel behandling med blid mobilisering af væv og led.

Smerterne kan gøre at man ubevidst kommer til at spænder op i muskulaturen i underlivet og dermed kan få flere smerter generelt eller i forbindelse med samleje. Smerterne kan have en ren fysiologisk baggrund eller de kan opstå som følge af følelsesmæssige faktorer. Ofte ses i forløbet en blanding, da generne kan have stået på i længere tid, når patienten søger hjælp.

Graviditet og efterfødsel

Inkontinens efter en fødsel

Inkontinens er meget hyppigt forekommende i forbindelse med graviditet og efterfødsel. Det er en udbredt misforståelse, at man ikke skal træne sin bækkenbund i graviditeten.

Under graviditeten bliver bækkenbunden mere belastet pga. tyngden fra livmoderen og derfor skal man træne den, så den kan modstå den øgede belastning. Lige så vigtigt det er at have en vis styrke i sin bækkenbund, lige så vigtigt er det, at muskulaturen er smidig og kan slappe af. Begge dele er der fokus på i bækkenbundstræningen.

Graviditet og efterfødsel

Kejsersnit

20 procent føder ved kejsersnit i Danmark. Efter en fødsel ved kejsersnit kan der være mange spørgsmål som fx:

    • Hvordan nedsætter jeg smerterne ved arret?
    • Hvordan sørger jeg for mit ar bliver pænt?
    • Hvordan genoptræner jeg min mavemuskler efter kejsersnittet?
    • Hvornår og hvordan starter jeg op med min vanlige træning?

    Jeg kan give dig en vurdering i forhold til dit ar, dine mavemuskler og forslag til og sparring omkring opstart af din træning og behandling af dit ar.

    Graviditet og efterfødsel

    Bristninger i forbindelse med fødsel

    De fleste førstegangsfødende vil få en bristning af mellemkødet under fødslen. Langt de fleste bristninger er overfladiske, og giver ikke gener senere i livet. Men er musklerne i skeden eller omkring endetarmsåbningen involveret, er genoptræning af afgørende betydning for at undgå inkontinens og nedsynkningsgener. Jeg undersøger og vurderer din bækkenbundsfunktion og guider dig i genoptræningen.

    Graviditet og efterfødsel

    Mavemuskler

    Alle gravide vil efter graviditet og fødsel have nedsat styrke i mavemusklerne. Enkelte vil have et større mellemrum mellem de lige mavemuskler, det kaldes en rectusdiastase.

    Der er intet farligt i en rectus diastase og hos langt de fleste trækker vævet sig sammen helt af sig selv i løbet af det første halve år efter fødslen. Man må gerne træne sine mavemuskler, men som med alt anden træning, kan nogle øvelser være mere hensigtsmæssige end andre og man skal træne på et niveau, hvor man ikke overbelaster vævet.

    Har du problemer eller spørgsmål til din genoptræning af dine mavemuskler er du velkommen til at kontakte klinikken.

    Graviditet og efterfødsel

    Bækkenbunden efter fødsel

    Når man lige har født, oplever rigtig mange både tyngdefornemmelse og inkontinens grundet en træt og svag bækkenbund. Mange oplever ligeledes at kontakten til musklerne i underlivet er lidt træg. Man ved at bækkenbundsmusklerne er langsommere end de plejer at være efter en fødsel, og de er mere elastiske i hvert tilfælde op til et halvt år efter fødslen.

    I løbet af de første par måneder bliver man mere sig selv igen, men det kan være rart at få vejledning i god bækkenbundstræning, så man kan få nogle gode vaner for resten af livet. Jeg undersøger din bækkenbunds funktion og sammen finder vi ud af, hvordan du mest hensigtsmæssigt kan træne din bækkenbund.

    Graviditet og efterfødsel

    Smerter ved samleje

    Graviditet og fødsel har stor indflydelse på lysten og evnen til samleje. Kroppen føles anderledes og reagerer anderledes. Rent fysisk vil arvæv efter bristninger, ændret hormonpåvirkning på skedens slimhinde, ømhed i underliv og/eller bækken kunne gøre et samleje smertefuldt. Ingen skal have smerter ved samleje. Oplever du smerter eller gener, så kontakt mig for undersøgelse og vejledning.

    “Jeg prioriterer at skabe en god relation til den person, som sidder over for mig, samt at have god tid til samtale, forklaring og rådgivning. Der lægges altid en individuel behandlingsplan.”